4x Cuba van de gebaande paden

4x Cuba van de gebaande paden

Wie naar Cuba gaat, wil natuurlijk oldtimers, kleurrijke dorpen met kinderkopjesstraten en charmante vervallen huizen zien. Plus de vrolijke sfeer op straat beleven, met salsamuziek die uit openstaande ramen waait en opa’s die onder een schaduwrijke boom een potje domino spelen. De highlights van Cuba, zoals hoofdstad Havana, koloniaal dorp Trinidad en de spierwitte stranden, mogen niet ontbreken op je reis. Maar wist je dat er buiten de gebaande paden nog veel meer te beleven valt? We zetten onze beste tips voor je op een rijtje.

1. Op zoek naar Fidel’s schuilplaats in de bergen

Cuba is nogal een plat eiland, met af en toe een heuvel hier en daar en verder niet veel meer. Behalve in het oosten van het land, want hier vind je het Sierra Maestra-gebergte. De hoogste piek van het land ligt hier en ook de omliggende bergen zijn prachtig. Het is hier dat Fidel Castro en Che Guevara eind jaren ’50 hun rebellenschuilplaats Comandancia de la Plata hadden gebouwd, vanwaar ze hun revolutie voorbereidden. Na een wandeling van 3 kilometer tref je hier de simpele hutjes en antieke communicatieapparatuur die onderdeel vormden van hun schuilplaats. Indrukwekkend om te bedenken dat deze plek van zo’n grote betekenis is voor de geschiedenis van Cuba.

Cuba sierra maestra

2. Koloniaal Camagüey halverwege het eiland

Koloniale steden Havana en Trinidad worden veel bezocht door toeristen. Ook de weg naar Santiago de Cuba weten veel mensen te vinden. Maar Camagüey, precies halverwege Havana en Santiago, wordt vaak overgeslagen. Zonde, vinden wij. Want deze plaats is verrassend leuk, met mooie versierde kerken, koloniale pleinen vol grappige standbeelden en goede restaurants. Wil je wat van Camagüey zien, laat je dan rondrijden door een fietstaxi. Voor $5 word je een uur door het centrum gereden. Wij hadden mazzel dat onze fietser redelijk Engels sprak en van alles uitlegde. In de omgeving van Camagüey vind je trouwens ook veel paardenranches en haciënda’s, die een bezoek waard zijn als je er met je huurauto langs komt.

Cuba camaguey beelden

3. Vogels spotten en snorkelen in de Varkensbaai

Wie tijdens de geschiedenisles goed heeft opgelet, weet dat de Varkensbaai een belangrijke historische plek is. Hier deden Cubaanse ballingen in 1961 een poging om een einde te maken aan het bewind van Fidel Castro, maar de invasie mislukte compleet. Tegenwoordig zie je van deze gebeurtenis niks terug, maar de regio rondom Playa Larga en Playa Giron is om andere redenen wel een bezoek waard. Zo kun je hier in het moeras van Ciénaga de Zapata dieren spotten, van flamingo’s en rode krabben tot alligators. Ook kun je voor de kust geweldig mooi snorkelen en duiken, op plekken waar je waarschijnlijk de enige toerist bent en je de zonsondergang met niemand hoeft te delen.

Cuba playa larga flamingo

4. Op pad in Cuba’s ecotuin in Las Terrazas

Tussen de hoofdstad Havana en de tabaksvelden van Viñales in het oosten kun je een leuke tussenstop maken. Hier ligt het dorp Las Terrazas, een soort wooncommune tussen groene heuvels waar je kunt slapen in een geweldig ecohotel. De receptie is om een boom heen gebouwd en de kamers hebben een prachtig uitzicht over de omgeving. De gidsen van het hotel nemen je graag mee de natuur in, waar je wandelingen kunt maken naar nabijgelegen natuurlijke bronnen, koffieplantages en een tropische tuin. (Zie kopfoto)

Bovenstaand artikel is geschreven door Edith Huntink van Cuba online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zelf het land verkennen? Bij Cuba online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen Cuba zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.