Buiten het gebaande pad in Myanmar

Buiten het gebaande pad in Myanmar

Veel mensen noemen Myanmar ‘het Thailand van dertig jaar geleden’, omdat het land nog authentiek is, de ontwikkeling niet zo snel gaat en er pas sinds kort een toeristenstroom op gang is gekomen. Is er dan überhaupt een gebaand pad in Myanmar? Jazeker, langzaamaan begint dat te ontstaan.

Het gebaande pad Myanmar verlaten

In de tempelvallei van Bagan bij zonsopkomst, bij de balancerende Gouden Rots en bij de beenroeiers op Inle Lake ben je zeker niet de enige toeristische bezoeker. Gelukkig is het in Myanmar nog relatief makkelijk om van het gebaande pad af te stappen, als je weet waar je moet zoeken. We nemen je mee langs onze drie favoriete plekken buiten de toeristenstromen.

#1 Hiken van hilltribe naar theeveld

Wandel tijdens een meerdaagse trekking dwars door groene heuvels, langs theeplantages en door afgelegen dorpen. In de omgeving van Kalaw wonen al eeuwenlang bergstammen als de Pa O en de Palaung met kleurrijke kleding en zwarte gewaden. Elke stam heeft een eigen taal, cultuur en kleding. De stamleden wonen in grote paalwoningen, waarin soms wel zeven families wonen. ’s Nachts slaap je in een lokaal gerund guesthouse langs de route, waar je thee drinkt die zo buiten de deur in de velden wordt geplukt.

Myanmar ontmoeting

#2 Op expeditie naar Mrauk U

Verborgen tempels, overwoekerde pagodes en een mystieke zonsopgang. Anders dan in de veelbezochte tempelstad Bagan, heb je in Mrauk U meer een expeditie-ervaring. Het ligt namelijk zó afgelegen dat de plek alleen per boot en auto te bereiken is. De verloren stad is meer dan vierhonderd jaar oud en heel goed bewaard gebleven. Er komen nog bijna geen toeristen en als een soort ontdekkingsreiziger kun je hier verstopte en begroeide Boeddha’s en stoepa’s verkennen. De tempels liggen tussen dorpjes op het Birmese platteland; het vee graast tussen de tempels en de rijstvelden worden bewerkt in een omgeving waar geen elektriciteit is. We kwamen helemaal tot rust tijdens zonsondergang, toen de lucht roze kleurde en de mist een mystiek sfeertje bracht.

Myanmar trein

#3 Per trein en boot door Zuid-Myanmar

De Mon en wonen in afgelegen provincies in het zuiden van Myanmar. Je stapt in Yangon op de trein en langzaamaan verandert het uitzicht van de levendige stad naar rustige, uitgestrekte rijstvelden. Eenmaal aangekomen bezoek je het Seindon Mibayaklooster, met prachtig houtsnijwerk en andere details, waardoor het meer op een museum lijkt dan een klooster. Vervolgens reis je per boot verder, tussen mistige karstbergen en langs afgelegen tempels en grotten. Ze zeggen dat de Mon een van de oudste beschavingen ter wereld vormen en dat zie je nog terug in hun dagelijks leven met kleurrijke sarongs, bijzondere muziekinstrumenten en traditioneel eten. De Karen staan juist bekend om hun junglecultuur. Zij wonen in een heuvelachtige omgeving met kleine dorpen langs de rivier.

Gebaande pad Myanmar

Bovenstaande tips werden verzameld door Edith Huntink van Myanmar online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zin gekregen in je eigen Myanmar-rondreis? Bij Myanmar online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.