De kleuren van Marokko

De kleuren van Marokko

Wie een reis door Marokko maakt, gaat gegarandeerd een hele afwisselende trip maken. Van woestijn tot koningssteden en van dadelpalmvalleien tot gouden stranden, Marokko heeft het allemaal. We nemen je graag mee op reis langs de kleuren van Marokko die je tijdens een avontuurlijke rondreis kunt tegenkomen.

Groen van de vruchtbare dadelpalmvalleien

In het binnenland van Marokko tref je vruchtbare valleien aan, tussen droge rotspartijen en kale bergen. Als er ook maar een klein waterstroompje is, springen de palmen en andere planten hier direct uit de grond. Een mooi gezicht, die groene slinger in het verder bruinrode landschap. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de Dadesvallei in het oosten van Marokko. Samen met een lokale gids trek je de bergen in; langs het stroompje in de vallei kom je door akkervelden en vang je een glimp op van het lokale bergleven. Wij hadden geluk en kwamen een berberfamilie tegen die op doortocht was. Heel bijzonder om bij hen een kop thee te drinken.

Marokko zandduinen

Oranje van de zandduinen in de Sahara

Een van de highlights van Marokko: de uitgestrekte duinen in de Sahara. De leukste manier om deze zee van zand te verkennen, is al hobbelend op de rug van een kameel. Zodra je de eerste duin over bent zie je geen hotel of andere gebouwen meer en heb je het gevoel alsof je voorop rijdt in een kamelenkaravaan. Na ongeveer anderhalf uur zie je tussen de zandduinen een klein tentenkamp: je overnachtingsplek van vandaag. De omgeving is surrealistisch qua vorm en kleur, helemaal in combinatie met de rust en stilte. Langzaam kruipt het zonnetje achter de horizon en kleuren, zowel de lucht als de zandduinen, volledig oranje…

Marokko kruidensoek

Geel van het saffraan in de kruidensoek

In de medina van Marrakech, het oude stadscentrum, vind je een wirwar van smalle steegjes waar je werkelijk van alles kunt kopen: van aardewerk en theeglaasjes tot versierde lampen en leren tassen. Ook vind je er kramen vol kruiden, met hoog opgestapelde torens van kardemom, kaneel en saffraan. Het is een feest voor de zintuigen om hier rond te snuffelen. Onze tip: volg een kookcursus waarbij je de fijne kneepjes van de Marokkaanse keuken leert. Eerst ga je samen de soeks in om inkopen te doen en vervolgens leer je een traditionele tajine bereiden. Natuurlijk mag je na twee uur kokkerellen ook je eigen creatie proeven!

Marokko boten essouira

Blauw van de bootjes en de zee in Essaouira

Essaouira is een authentieke vissersplaats aan de Marokkaanse kust, op zo’n 3 uur rijden van Marrakech. Het is een plek voor zonliefhebbers, een walhalla voor shopaholics en een paradijs voor wind- en kitesurfers. Neem vooral ook een kijkje bij het fort in de haven, waar aan het eind van de ochtend de houten blauwe bootjes binnenvaren met verse vis. De vis wordt direct op straat verkocht. Je kunt er eentje uitzoeken en als je zegt dat je hem meteen op wilt eten, maken ze hem voor je schoon. Ook het centrum van Essaouira is schattig, met een ommuurde medina vol witte huizen en blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige soeks en de kronkelende straten en smalle steegjes.

Bovenstaand artikel is geschreven door Edith Huntink van Marokko online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zelf het land verkennen? Bij Marokko online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen Marokko zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.