Een eigenwijs rondje Torres del Paine

Een bezoek aan het zuiden van Chili was voor ons een lang gekoesterde wens en het natuurpark Torres del Paine stond hoog op onze “must see” lijst. Tijdens onze reis door het adembenemende Chili plande we een tweedaagse tour naar dit grote natuurlijke wonder van Patagonië. We hadden al veel positieve verhalen over de bouwstenen van Riksja Travel gehoord en namen door het boeken van hun bouwsteen “Eigenwijs rondje Torres” de proef op de som.

Bouwsteen eigenwijs rondje Torres

Meteen na aankomst met de bus in Puerto Natales lopen we in zo’n 5 tot 10 minuten naar onze guesthouse en kunnen we meteen inchecken. De gezellige guesthouse heeft fijne kamers, met een welkome goed werkende verwarming. Vanuit Puerto Natales zal morgenvroeg onze tour per huurauto door het nationaal park Torres del Paine beginnen. We verkennen Puerto Natales, wat een gezellig plaatsje blijkt te zijn en waar enkele leuke eettentjes te vinden zijn.

De meren van Torres del Paine
Zodra we goed hebben ontbeten gaan we naar de verhuurder om onze huurauto op te halen. Na een korte uitleg verlaten we Puerto Natales en rijden na een tijdje de onverharde weg op naar het park. De weg lijkt oneindig en de desolate sfeer geeft je het gevoel van een echt avontuur. We lijken de meeste tijd helemaal alleen in het park te zijn en genieten met volle teugen van de prachtige uitzichten. Omdat het weer deze dag wat somber is, gaan we de eerste dag voor de route langs Grey Lake. We passeren diverse meren en vangen regelmatig een glimp van de in de verte gelegen Torres op. Kaartjes kopen we bij het rangerstation en parkeren een half uur later bij het beroemde gletsjermeer. Na een korte wandeling staan we oog in oog met de prachtige gletsjer, terwijl de gure wind via het water over ons heen raast. IJsschotsen in de meest sprankelende kleuren dansen in het ruwe water. In de verte zien we de gigantische gletsjer, die af en toe een grommend geluid laat horen. We rijden verder richting ons onderkomen voor de nacht, aan de voet van het massief bij de Torres. Onderweg genieten we van de meest fantastische uitzichten en hebben we diverse ontmoetingen met de markante guanaco’s. Aangekomen bij onze hospedia genieten we van een heerlijke organische pizza en gaan we na een korte wandeling vroeg naar bed in onze luxe kamer.

Torres road

Lake Grey

Torres Guanaco

Torres lago Pehoe

De one-day-hike naar de Torres
Dag twee staat in het teken van de eendaagse hike naar de beroemde Torres. Na een uitgebreid ontbijt maken we ons vroeg op weg richting de trail. De keus om de tweede dag te lopen blijkt een schot in de roos, want het is stralend weer en de bergen liggen niet verscholen tussen de wolken. Al meteen bij de start zien we een Patagonische vos en diverse groepjes paarden en guanaco’s. De start van de route is pittig en al snel hebben we de eerste helling van de bijna 9,5 kilometer lange hike achter ons. De vallei ligt er met het glinsterende licht van de ochtendzon prachtig bij. Onderweg treffen we sporadisch andere wandelaars en houden we een korte pauze bij de in de vallei gelegen refugio. De weg door het bos is lang, maar prachtig. Na het verlaten van het bos komt de laatste beproeving. De klim naar de beroemde Torres gaat over een steile helling van losse rolstenen. Af en toe laten de beroemde torens hun spitsen zien en lijken ze ons haast naar boven te lokken. Na het bereiken van de top van de helling staan we, weliswaar redelijk vermoeid, oog in oog met de Torres. Zelden hebben we zo’n magistraal uitzicht gehad! De apotheose van de stevige hike is er één om in te lijsten. We blijven een uurtje om onder het genot van het geweldige uitzicht en een kleine lunch uit te rusten voor de weg terug.

Refugio Torres del Paine

Patagonia Fox

Valley Torres del Paine

Torres one day hike

Als we dezelfde route terug hebben gelopen frissen we ons kort op bij de hosteria en nemen onze grote bagage, die we in de storage room mochten opslaan, weer in ontvangst. We rijden langs een andere route terug naar de de hoofdweg en komen in het begin van de avond weer aan in Puerto Natales. Na een heerlijke maaltijd kruipen we vroeg onder de wol in onze gezellige warme kamer. Wat een prachtige dagen!

Mochten we weer naar Torres del Paine gaan, dan zouden we deze bouwsteen van Riksja’s Argentinië en Chili aanbod zeker weer boeken. Wellicht zouden we dan liever voor twee overnachtingen in het park gaan, zodat we in alle rust de hike naar de Torres kunnen doen en boven uren van het magistrale uitzicht mogen genieten.

Pluspunten Torres del Paine bouwsteen:

  • zekerheid van vertrekdatum maakt verdere reisplanning makkelijk
  • makkelijke communicatie met boeken wegens Nederlands reisbureau
  • zeer goed gekozen guesthouse en hospedia
  • huurauto is voor je geregeld en heb je binnen 10 minuten opgehaald
  • goede documentatie van het geboekte pakket
  • uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Informatie Argentinië Online:
Argentinië Online is onderdeel van Riksja Travel, een reisorganisatie van en voor reizigers. Op het kantoor in Leiden werken ze met enthousiaste mensen met een passie voor reizen. Ze reizen het liefste de aardbol rond, waar en wanneer ze maar kunnen. Argentinië Online biedt dan ook die manier van reizen aan die ze zelf het leukst vinden.