Het échte Afrika gevoel

Het échte Afrika gevoel

Kenia en Tanzania, bekend van de wilde dieren, maar het heeft ook zoveel meer. Plaatjes met meren vol flamingo’s tot een eenzame giraffe op een dorre vlakte. Je kunt actief bergen klimmen of luieren aan het strand. Waar wacht je nog op? Laat je inspireren door onze 6 redenen om te gaan:

6 Redenen om naar Kenia en Tanzania te gaan

1: Big 5

Als ik aan Kenia en Tanzania denk, dan is het eerste wat in mij op komt de Big 5; leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. Een safari door Kenia en Tanzania bevat vele hoogtepunten zoals de Masai Mara en de Serengeti, maar ook in de minder bekende parken kun je veel wild spotten. Het ultieme doel is natuurlijk de Big 5, maar het is altijd weer een verrassing of ze hun neus laten zien wanneer jij er bent. Er zit nogal een verschil in safari in Kenia of Tanzania. In de Masai Mara in Kenia mag je namelijk nog van de wegen af. Als je gids door krijgt dat er hemelsbreed 1km verderop een groep leeuwen aan het eten is, dan rijdt hij er regelrecht naartoe. Je scheurt over de vlaktes en zit bijna met je hoofd tegen het dak van de auto, maar het is het waard. Je kunt zo heel dichtbij komen waardoor je ze bijna kunt aanraken… Maar vergis je niet: het blijven wilde dieren, hoe knuffelbaar ze er misschien ook uitzien.

2: Kilimanjaro

Voor de echte avonturiers is dit het hoogtepunt van de Kenia en Tanzania reis. Zij trotseren de hoogste berg van Afrika; Mount Kilimanjaro. Het is een intensieve klim, dus enige oefening is zeker vereist. Er zijn verschillende routes, de ene drukker dan de andere. De Rongai route is een van de minst toeristische. Bovendien is het een van de minder zware routes waarbij je de top vanaf het noorden bereikt. De rust en ongerepte wildernis tijdens deze route voelt erg bijzonder. Er gaat een heel team aan begeleiding met je mee en je slaapt in een tentje, dichtbij de natuur. De ultieme uitdaging is om uiteindelijk de Uhuru peak te bereiken; het dak van Afrika op 5895 meter hoogte. Zie je jezelf al staan?

3: Grote trek

Tanzania landcruiserDe Grote Trek, wil je dit bijzondere fenomeen meemaken dan kun je het beste tussen mei en augustus op reis gaan naar Kenia en Tanzania. Vanaf mei trekken de grote kuddes van het zuiden naar het westen van de Serengeti. Duizenden gnoes en zebra’s rennen aan je voorbij. Ongeveer in juli komen de kuddes aan bij de Grumeti rivier en met een beetje geluk kun je ze zien oversteken. Het is een heel spektakel; een spel van leven en dood. Een gnoe staat aan de rand van de rivier… hij twijfelt… een poot in het water… daar gaat hij. Hij rent, want zijn leven hangt ervan af en links en rechts slaan de krokodillen toe. Op het nippertje komt hij aan de overkant uit het water. Wij vergaten ‘even’ te ademen.

4: Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater, ook wel ‘de ark van Noach’ genoemd of het achtste wereldwonder. Dit kun je begrijpen als je eenmaal als toeschouwer op de rand hebt gestaan. Het is de grootste nog in tact zijnde krater met de grootste dichtheid wilde dieren ter wereld. Het uitzicht vanaf de kraterrand is adembenemend. In een landcruiser daal je langzaam af, de krater in. Als snel zul je veel verschillende dieren zien zoals leeuwen, nijlpaarden, flamingo’s en zebra’s. De zeldzame zwarte neushoorn komt hier ook voor, dus met een beetje geluk kun je deze van je big 5 lijstje schrappen.

5: Lokale bevolking

Veel reizigers ‘racen’ voorbij aan de lokale bevolking, omdat Kenia en Tanzania toch vooral bekend staan om de natuur. Het zijn niet voor niets dé safari bestemmingen van Afrika. Maar wist je dat de lokale bevolking hele lieve, vrolijke en open mensen zijn? In Kenia kun je echt kennismaken met de Masai, zonder dat het een opgevoerd toneelstukje wordt. Je kunt hier verblijven in een eco camp, welke gerund wordt door de Masai. Je bezoekt hun traditionele huisjes, maakt samen vuur en leert hoe je een speer werpt. De Masai geven je oprecht het gevoel dat je heel even deel uitmaakt van hun cultuur.

Ook in Tanzania zijn er mogelijkheden om echt contact te maken met de lokale bevolking. Samen met een Engelstalige gids maak je een pittige fietstocht op de flanken van de Kilimanjaro. Je rijdt langs groene akkers en door dorpjes waar je wordt toegezwaaid door lachende kinderen. Je fietst letterlijk buiten de gebaande paden, omdat er geen hotels zijn, en je amper andere reizigers tegen komt. Je slaapt dan ook in een tentje in de tuin bij de lokale bevolking en kunt onderweg een kijkje nemen bij een schooltje. ’s Avonds drink je een bananenbiertje met de bewoners van het dorp in de lokale bar.

Masai boogschieten

6: Goede combinatie met strand

Als je aan Kenia en Tanzania denkt, dan denk je misschien niet meteen aan strand. Toch is een reis door de wildernis van oost Afrika heel goed te combineren met tropische stranden. Een safari reis is best intensief, want je staat iedere dag vroeg op en zit veel in de auto. Als je ‘safari moe’ bent aan het einde van de reis (ja, dat is heus mogelijk), is een bounty strandje geen overbodige luxe. Je reis door Kenia kun je heel relaxt afsluiten op Diani beach; een exotisch plaatsje nabij Mombasa. Je vindt hier parelwitte stranden, wuivende palmen en een azuurblauwe zee. Naast luieren in de Afrikaanse zon kun je hier ook heel goed snorkelen en (kite) surfen.

Kenia kindEindigt jouw reis in Tanzania, dan is het logischer om af te sluiten op Zanzibar. De naam alleen al doet exotische beelden omhoog borrelen van eindeloze witte stranden met palmbomen en een kraakheldere zee. Als je echt in alle rust wilt bijkomen kun je het beste aan de oostkust verblijven omdat hier wat minder toeristen komen. In je hangmat, in de schaduw van een palmboom kom je helemaal bij van alle indrukken die je tijdens je reis hebt opgedaan. Als je nog niet genoeg dieren hebt gezien kun je gaan duiken of snorkelen om de kleurrijke onderwaterwereld te bewonderen. Een ding is zeker, je hoeft je ook hier aan het strand zeker niet te vervelen, tenzij dat nu juist is wat je wilt…

Dit artikel is geschreven door de reisspecialisten van Kenia online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten hebben zelf door Kenia (en Tanzania) gereisd en vertellen je graag over hun eigen reiservaringen.