Highlights en lowlights in Marokko

Highlights en lowlights in Marokko

Marokko kent een boel hoogtepunten, zoals de koningsstad Marrakech, de majestueuze zandduinen van de Sahara en vruchtbare valleien vol dadelpalmen en lemen huizen. Een rondreis door Marokko moet volgens ons zeker deze hoogtepunten bevatten. Maar wie Marokko écht wil leren kennen, gaat af en toe ook een stapje verder. Naar een woestijngebied waar weinig anderen je voor gingen, of een nog onontdekt bergdorpje. Een combinatie van highlights en deze zogenoemde lowlights maken voor ons een Marokko-reis helemaal af. We geven je hier graag onze beste tips om het bekende én onbekende Marokko te ontdekken.

Marokko’s highlights en lowlights

Highlight #1 Dwalen door de straatjes van Marrakech

Een absolute highlight is natuurlijk de koningsstad Marrakech. Met een oude binnenstad vol kruidige soeks, van ijzerbewerkers en leerlooiers tot broodbakkers en olijvenverkopers. Verstopt in de straten van de oude medina vind je ook koranscholen met kleurige mozaïeken en traditionele hammams waar de buurtbewoners komen badderen. Een originele manier om kennis te maken met Marrakech is tijdens een kookworkshop: ga eerst shoppen in de soeks en leer daarna de geheimen van de Marokkaanse keuken. Een zelfgemaakte tajine smaakt toch nog net iets lekkerder!

Marokko Marrakech markt

Lowlight #1 Ontdek het blauwe dorpje Chefchaouen

In het noorden van Marokko, verstopt in het Rifgebergte, ligt het nog weinig bezochte dorp Chefchaouen. Wie voor een week of twee naar Marokko gaat, kan dit dorpje goed toevoegen aan zijn reisroute. Ga met een gids op pad in de hemelsblauwe straatjes van de medina van Chefchaouen, hij kan je veel vertellen over het dagelijkse leven. Je passeert fruitmarkten, kruidenstalletjes, en kleurrijke winkels. De Spaanse straatnamen herinneren aan de tijd dat Spanje over dit plaatsje heerste. De nauwe straten komen bij elkaar op het grote plein, waar vandaan je de hoge toppen van het Rifgebergte goed kunt zien.

Marokko Chefchaouen

Highlight #2 Hobbel per kameel door de Sahara

Het is voor veel mensen een must-do in Marokko: per kameel al hobbelend door de zandduinen van de Sahara. In een karavaan slof je langs de flanken van de roodkleurige zandduinen voor een overnachting midden in de woestijn. Zodra je de eerste duin over bent zie je geen hotel of andere gebouwen meer en heb je het gevoel alsof je alleen op de wereld bent. ’s Avonds staat er een stomende tajine en een glaasje munt thee voor je klaar. Kruip in een van de bedoeïenententen onder de kamelenwol, of sleep je matras naar buiten en tuur uren naar de sterren totdat je in slaap valt.

Marokko Kamelenrit

Lowlight #2 Per 4×4 door de hoge zandduinen

De echte woestijnliefhebber gaat nog een stap verder, naar de zandduinen van Erg Chegaga. Deze zandvlakte is de grootste van Marokko en de duinen zijn hoger dan elders: ze kunnen hier wel tot 300 meter hoogte reiken. Je vindt hier nog maar weinig andere reizigers. Per 4×4 kun je eerst de rotsige woestijn rondom Zagora en daarna de uitgestrekte zee van zand verkennen. Slaap tussen de duinen in een tentenkamp en zie ’s ochtends hoe de zon langzaam achter het zand vandaan kruipt en de woestijnvlakte in de meest warme kleuren kleurt. (zie kopfoto)

Highlight #3 Kasbahs en dadelvalleien

In de binnenlanden van Marokko is de omgeving afwisselend: groene palmvalleien, hoge bergpassen en een maanachtig woestijnlandschap wisselen elkaar hier in rap tempo af. Een populaire stop is de vruchtbare Dadesvallei, waar je met een gids tussen lemen huizen (kasbahs) en akkers met dadelbomen kunt wandelen. Onderweg kun je stoppen bij een berberfamilie voor een kopje muntthee. In een lege rivierbedding in de Dadeskloof staat een eenvoudig hotel waar je kunt overnachten, midden in de natuur.

Marokko dadelvallei

Lowlight #3 Berbertrail langs Atlasdorpjes

Wie liever nog wat ruigere natuur opzoekt en wat verder van het gebaande pad gaat, kiest voor een hike door het Atlasgebergte. Op nog geen twee uur rijden van Marrakech liggen bergtoppen van wel 4000 meter hoog. Tijdens een driedaagse trekking kun je samen met een ervaren gids door het landschap trekken. Bergopwaarts vind je hier en daar een dorp met bergnomaden die ronddwalen met hun kudde schapen of geiten. De uitzichten tijdens de trekking zijn waanzinnig, de rotsen bizar en grillig. Je trekt langs rivieren en slaapt in eenvoudige berghutten midden in de natuur. Dit is volgens ons het échte Marokko.

Marokko Berberdorp

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Marokko online, onderdeel van Riksja Travel. Bij Marokko online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. Wil je hulp bij het samenstellen van jouw rondreis? Neem dan contact op met een van de Marokko reisspecialisten.