Hiken langs de hilltribes in het noorden van Vietnam

In het uiterste noorden van Vietnam ligt een ongerept gebied met prachtige natuur en kleine dorpjes waar bergstammen wonen. De beste manier om dit gebied en haar bewoners te leren kennen, is door een meerdaagse wandeling te maken. Samen met een gids kun je een bezoek brengen aan de lokale bergstammen, wandel je door de rijstterrassen, langs buffels en simpele dorpen, over bamboebruggen en door valleien omgeven door steile bergruggen. Voor ons was het een onvergetelijke ervaring.

De Hilltribes van Vietnam

Met de trein naar Sapa

De meeste hilltribes wonen in het gebied rondom de stad Sapa. De handigste (en eigenlijk ook wel leukste) manier om in Sapa te komen is per nachttrein. Aan het begin van de avond stap je in Hanoi in de trein en tegen zes uur ’s ochtends kom je aan op het station van Lao Cai; vanaf hier is het nog twee uurtjes met de auto naar Sapa. De trein heeft airconditioning en je kunt er behoorlijk slapen, deinend op het ritme van de bielsen. Je slaapt in couchettes voor vier personen. De bedden zijn overigens wel gemaakt volgens Vietnamese maatstaven, waardoor ze wel breed genoeg maar niet altijd lang genoeg zijn….

Vietnam

Op bezoek bij de hilltribes

Onze gids nam ons mee op een trekking van 12 kilometer waarbij hij de minder toeristische plaatsen voor ons uitzocht. Onderweg werden we verrast door de weidse uitzichten over knalgroene rijstterrassen en maïsvelden. We maken kennis met de Black H’Mong en de Red Dzao. Deze bergstammen hebben een lange tijd in isolatie geleefd. Ze dragen nog vaak traditionele kleding en hebben de gewoontes van vervlogen tijden. Ook bezochten we de folkloristische markt van Bac Ha, een kleurrijk geheel waar alle volkeren samen komen.

Kids

Voor de avonturiers: blijf een nachtje slapen

Je kunt tijdens het verkennen van dit berggebied de stad Sapa als uitvalsbasis gebruiken en hier ’s avonds na een dag wandelen steeds naar terugkeren. Ben je op zoek naar wat meer avontuur, blijf dan een nachtje slapen in een van de bergdorpen onderweg. Aan het einde van de eerste trekkingsdag introduceerde de gids ons in een dorp, waar we ’s avonds mee-aten en sliepen bij een lokale familie. We kregen een matrasje, een deken en een klamboe. Zelf hadden we een lakenzak mee, wel zo’n fris idee. Het was misschien niet de beste nacht van ons leven, maar we vonden het wel heel bijzonder om van dichtbij een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de hilltribes.

hilltribe

Mai Chau, voor wie minder tijd heeft

Ten zuidwesten van Hanoi, en een stuk minder ver weg dan Sapa, wonen de hilltribes van Mai Chau in kleine dorpjes in een prachtige bergnatuur. Ideaal om te bezoeken als je niet een dag of vijf de tijd hebt voor Sapa maar toch graag wat wil meekrijgen van de bergstammencultuur. In de Mai Chau-vallei woont de etnische Witte Thai-stam. De Witte Thai leven in woningen gebouwd op palen. Hun traditioneel geborduurde kleding, volksdansen, liederen en Can-wijn hebben deze bergstam beroemd gemaakt. In Mai Chau kun je zelf een nachtje slapen in een traditionele paalwoning en te voet en met de fiets het groene gebied verkennen.

Markt

Bovenstaand artikel is geschreven door Edith Huntink van Vietnam online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zelf de bergstammen van Vietnam leren kennen? Bij Vietnam online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen Vietnam zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.