Hoogtepunten van Thailand, nét even anders

Hoogtepunten van Thailand, nét even anders

Geen wonder dat Thailand zo’n veel bereisd land is: met de tropische natuur, de overal aanwezige boeddhistische religie en een typisch Aziatische metropool waar het traditionele en moderne leven in elkaar overvloeien. Laten er dan ook nog eens ontelbaar veel mooie tropische stranden zijn en een zeer vriendelijke bevolking en je snapt waarom iedereen dit land zelf wil beleven. Ben je zelf een reis naar Thailand aan het plannen, dan wil je vast de hoogtepunten zien. Hierbij een paar tips hoe je dit net iets anders aanpakt, met bijzondere accommodaties of unieke excursies. Zo zie je het mooiste van Thailand, maar maak je wel een heel andere reis dan je buurman.

Enkele hoogtepunten van Thailand

Bangkok

De hoofdstad Bangkok bruist van levendigheid, waar je ook komt; in de kruip-door-sluip-door-straatjes van het oude centrum, maar ook in de drukbezochte shopping malls in het moderne deel van de stad. Tuktuks slingeren vervaarlijk door het drukke verkeer dat voor een groot deel uit felroze taxi’s bestaat. Etenskraampjes vullen de stoep, waardoor je je slalommend een weg zoekt door de mensenmassa’s. Midden tussen deze bedrijvigheid loop je opeens tegen een verstopte tempel aan of vind je een terras waar je met een verse fruitshake in je hand uitgebreid mensen kunt kijken. De meeste reizigers kiezen voor een hotel in het midden van het toeristische centrum Banglamphu, in de buurt van backpackersoord Khao San Road. Praktisch, maar ook bijzonder chaotisch en druk, terwijl je met vijf minuten lopen al bij de Chao Phraya rivier bent. De hotels aan deze rivier liggen niet alleen een stuk rustiger, maar ze hebben ook nog eens een fantastisch uitzicht over de rivier vanaf de dakterrassen. In plaats van een tuktuk, kun je vanaf hier ook heel makkelijk een watertaxi nemen. Wil je echt iets heel anders, boek dan een hotel in de wijk Sukhumvit, het moderne uitgaansgebied dat bol staat van hippe hotels, restaurants en bars.

River Kwai

De River Kwai is een hoogtepunt vanwege de beroemde brug over de rivier en de prachtige natuur. Veel reizigers bezoeken op weg naar dit gebied de drijvende markt Damnoen Saduak. Leuk om meegemaakt te hebben, maar het authentieke is er wel een beetje af. De Thai komen hier niet langer meer om hun boodschappen te doen, in plaats daarvan wemelen de boten en kramen van namaakhorloges en -tassen. Interessanter is de treinmarkt van Samut Sakhon, waar de koopwaar bijna op de rails zijn uitgestald, maar snel worden weggetrokken als de trein langskomt. Hier kopen de Thai wel zelf hun rijst en hete pepers. Overnachten kan natuurlijk in de plaats Kanchanaburi, zoals de meesten doen, maar is het niet veel leuker om te slapen in een bamboehuisje dat drijft op een zijtak van de River Kwai? Vanaf je veranda spring je in de rivier, om je een stukje te laten afdrijven en bij de laatste steiger weer aan wal te gaan. ’s Avonds worden de hutjes verlicht door olielampjes, met de reflectie op het water is dat een sprookjesachtig beeld.

[one_third]River-Kwai[/one_third][one_third]Tokkelen-Chiang-Mai[/one_third][one_third_last]Chiang-Mai-tokkelen[/one_third_last]

Chiang Mai

Veel reizigers gaan naar Chiang Mai om een trekking te maken naar de bergdorpjes in de omgeving, waar de Thai nog heel traditioneel leven. Absoluut de moeite waard, want zo’n tocht geeft niet alleen een heel goed inzicht in de eeuwenoude cultuur en gewoontes van het land, het laat je ook van dichtbij zien hoe vriendelijk en gastvrij de Thai zijn. Maar behalve deze tochten is er in Chiang Mai nog veel meer te beleven. De groene natuur is hier bijzonder mooi en je kunt deze op een unieke manier ervaren door te tokkelen tussen de boomtoppen: op een plateau word je in een harnas gehesen om vervolgens aan een kabel door het oerwoud te zweven. Ook de stad zelf is de moeite waard, als je met een gids een fietstocht gaat maken, zie je delen van de stad die je zelf nooit gevonden zou hebben, ver van de toeristische straten. In de buitenwijken heb je het gevoel op het platteland te zijn en als je stopt bij een tempel zie je geen toeristen die foto’s maken, maar alleen Thai die hun religie beleven.

Ko Phangan

Ko-PhanangDe zuidoostkust van Thailand is de ideale plek om je reis aan een tropisch strand af te sluiten: azuurblauwe zee, kokospalmen en wit zand. Bovendien bijna het hele jaar door te bereizen, omdat je doorgaans alleen in de maanden september en oktober flink last hebt van het regenseizoen. Velen hebben dan ook hun weg naar Ko Samui en Ko Phangan gevonden. Dat maakt de eilanden gezellig, maar ook druk en chaotisch. Op Ko Phangan worden cocktails gemixt in emmers tijdens de Full Moon Party’s. Leuk om eens meegemaakt te hebben, maar voor veel reizigers niet de relaxte sfeer waarin ze hun vakantie willen afsluiten. Steek je echter het eiland over naar de noordoostkant, dan vind je kleine, rustige baaien, met slechts een handjevol hotels, direct aan het palmenstrand. Geen harde beats ’s avonds, maar loungebanken op het strand en lampionnen in de bomen. Bij het licht van fakkels eet je op het strand de verse vis direct van de barbecue.

Ook naar Thailand en dan nét even anders? Deze bestemmingen en nog veel meer kun je bezoeken met de bouwstenen van Thailand online, onderdeel van Riksja Travel. Je stelt zelf je individuele reis samen en bepaalt dus ook zelf wat je gaat zien en beleven.