De kleuren van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat ook wel bekend als de ‘Regenboognatie’, vanwege de vele verschillende bevolkingsgroepen die in het land leven. Maar wie een reis door Zuid-Afrika maakt, ziet ook onderweg een boel verschillende kleuren, van groene bossen tot grijze olifanten. We (de reisspecialisten van Zuid-Afrika online) zetten ze op een rij:

Regenboognatie Zuid-Afrika

Het groen van de Drakensbergen

De Drakensbergen worden gevormd door een bergmassief van wel 320 kilometer lang, in het oosten van Zuid-Afrika. Je vindt er kilometerslange ravijnen en bijzondere rotsformaties, zoals ‘De Drie Rondavels’ en uitkijkpunten met namen als ‘God’s Window’. De Drakensbergen zijn knalgroen, met bloemenvelden, heuvels en begroeide bergwanden waar je uren de omgeving kunt verkennen. Het is dan ook de ideale plek voor natuurliefhebbers en wandelaars. Bergschoenen aan, dagrugzak mee en bly op die pad! (zie kopfoto)

De rode wijnen van Stellenbosch

Stellenbosch is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnstreek. De beste en meest beroemde wijnen uit Stellenbosch zijn de rode wijnen: Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Merlot … Deze klinkende namen zijn allemaal ook onder Zuid-Afrikaans etiket in de slijterij te vinden. Om het gebied te verkennen raden wij je aan de fiets te pakken: samen met een lokale gids fiets je door de valleien, over kleine paden en langs druiventrossen. Wijnboeren schenken de glazen vol zodat je de lokale wijnen zelf kunt proeven.

Wijn

De grijze reuzen van Addo Elephant National Park

Wie naar Zuid-Afrika gaat, moet natuurlijk ook een safari maken in een wildpark. Het Addo Elephant National Park is het populairste nationale park in het zuiden van Zuid-Afrika. Zoals de naam al zegt is Addo vooral bekend vanwege de vele olifanten die er leven. Je kunt met je eigen huurauto op safari en de grijze reuzen lopen hier rustig voor je auto langs! Met een beetje geluk spot je ook de andere dieren van de Big Five in Addo, want ze komen hier allemaal voor: de leeuw, buffel, neushoorn en het luipaard.

Safari

Het witte zand van Boulders Beach

Misschien niet direct je eerste beeld als je aan Zuid-Afrika denkt, maar aan de zuidkust vind je prachtige stranden met knalwit zand. Het beroemdste strand is Boulders Beach, vlakbij Kaap de Goede Hoop op het zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent. Op Boulders Beach woont een kolonie van meer dan 3000 (!) pinguïns, die je hier vrolijk kunt zien rondwaggelen. Er zijn aparte wandelpaden langs het strand vanwaar je de pinguïns kunt bewonderen, maar het leukst is toch wel om zelf een plons in zee te nemen met deze dieren. Pas wel op: het water kan hier heel koud zijn!

Afrika

De bonte kleuren van de townships

Buiten al die natuurpracht is Zuid-Afrika ook een smeltkroes van culturen. Een bezoek aan een township geeft je meer inzicht in de roerige geschiedenis van het land. Wandel samen met een lokale gids door een township; kijk hoe het lokale bier gebrouwen wordt, laat je genezen door een traditionele medicijnvrouw of schuif aan bij een les op het lokale schooltje. De lokale Xhosa-bevolking woont in de townships bij Knysna en wij hebben hier een bijzondere tour gevonden. Geen toeristenshow, maar een authentieke ervaring. Want ook dit is Zuid-Afrika en met een tour door de townships leer je deze kant van het land beter kennen.

townships

Dit artikel is geschreven door Edith Huntink van Zuid-Afrika online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten van Zuid-Afrika online zijn zelf in het land geweest en hebben de leukste plekjes al voor je gevonden. Stel je reis samen met bouwstenen of kies jouw favoriete Zuid-Afrika rondreis.