Koningssteden van Marokko

Koningssteden van Marokko

Het is maar 4 uur vliegen van Nederland, maar daar aangekomen beland je in een totaal andere wereld. Een wereld van geurige kruiden, verhalenvertellers en slangenbezweerders. Je doet een stapje terug in de tijd. Houd jij van cultuur en steden? Pak je bucketlist er maar bij en vul die aan met: … Marokko.

De souks van Marrakech

Vanaf de luchthaven ben je in een klein uur in het drukke centrum van Marrakech. Je hebt het adres van je medina opgeschreven, de chauffeur zet je af en wijst naar rechts. De wieltjes van je koffer rollen over de stenen en de inwoners kijken je nieuwsgierig aan. Aan beide kanten van de straat zie je gesloten deuren. De riad is nergens te bekennen. Een jongetje vraagt in gebrekkig Engels waar je naar toe wilt en loopt voor je uit. Hij stopt bij de vierde gesloten deur aan de rechterkant. Inderdaad, achter de deuren ligt een sfeervolle riad: kleurrijk mozaïek bedekt de binnenplaats en je kamer is een sprookje. ’s Middags dwaal je door de straten langs vele restaurants, winkels en marktkramen. In de avond verandert het centrale Djema el Fna plein in een openluchttheater met verhalenvertellers, slangenbezweerders en henna-artiesten. Een deel van het plein staat vol met rijen tafels waar reizigers en locals samenkomen. Couscous, tajine, vlees van de grill en zoete lekkernij als toetje.

Marokko markt

Het middeleeuwse Fes

Ook hier word je ondergedompeld in Marokkaanse sferen. Fes is de meest oorspronkelijke en nog steeds bewoonde ‘middeleeuwse’ stad van de Arabische wereld. Een wirwar van straten met bakkerijen, moskeeën, fonteinen en hammam’s. Een aanrader is om met gids de medina te ontdekken. Hij kent de stad op zijn duimpje en vertelt je over lokale tradities. In het oude centrum zijn pakezeltjes en de benenwagen het enige vervoer. In Fes worden eeuwenoude ambachten bedreven. Kijk rond op weverijen, ijzersmeden, leerlooiers, schoen- en kleermakers. Vanaf een dakterras zie en ruik je de felgekleurde verfbaden. Dineer ’s avonds op tijd, rond 6 uur, want om half 10 sluiten alle eettentjes hun luiken. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Marokko verven

Rondje koningssteden

Als cultuurliefhebber ben je nog niet uitgereisd. Er zijn nog twee andere koningssteden in Marokko die een bezoek waard zijn: Meknes en Rabat. De verschillende hoofdsteden in tijden van de sultan hebben samen tientallen poorten, paleizen en moskeeën waaruit Arabische muziek klinkt. Je combineert ze gemakkelijk met de trein of eigen huurauto.

Wil jij de koningssteden van Marokko ontdekken en het land echt beleven? Bouw je eigen reis bij Marokko online, onderdeel van Riksja Travel. Je reist individueel en verblijft in kleinschalige accommodaties die passen bij het land. De reisspecialisten zijn zelf in Marokko geweest en adviseren je graag.