Ontdek Bali net even anders

Pagode

Ontdek Bali net even anders

Bali, het eiland van rijstvelden, vulkanen en tempels. Plan je een rondreis, dan overnacht je waarschijnlijk tussen de uitgestrekte rijstvelden in Ubud, ontdek je het nachtleven van Kuta en probeer je je staande te houden op een surfplank in Sanur. Maar mijd je de drukte liever of ben je al vaker op Bali geweest? Het is mogelijk om het eiland net even anders dan andere reizigers te beleven. Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Bali net even anders

Op je trappers door sawa’s
Verscholen tussen de rijstvelden – zogeheten sawa’s – ligt Ubud, een klein kunstenaarsplaatsje in de groene binnenlanden en een ideale plek om je rondreis te starten. Hier kom je lekker bij van de lange internationale vlucht, plof neer bij het zwembad van je hotel met een verse fruitshake. Ben je uitgerust? Stap samen met een gids op de fiets en verlaat de hoofdstraat. Al snel laat je de drukte van Ubud achter je en zoef je langs uitgestrekte rijstplantages. Onderweg werden wij lachend begroet door spelende kinderen; toeristen zien ze hier niet veel. Kippen scharrelen in het rond en schone was wappert in de wind. Eindig de fietstocht met een versbereide rijsttafel bij de gids thuis, een ware beloning na de inspanning!

Bali fietsen

Belimbing
Na Ubud is het tijd om verder de natuur in te trekken. Via een weg vol bochten reisden we door de koele binnenlanden naar Belimbing, een bergdorpje waar je in een bungalow op palen kunt overnachten. ’s Morgens vroeg word je gewekt door kwetterende vogels op de veranda. Wandel samen met een gids vanaf je bungalow de vallei in en loop al balancerend over smalle aarden dijkjes langs koffieplantages en bananenbomen. Op een aantal plekken is de grond verzadigd door het vele water. Gevolg: we voelden de dijkjes wiebelen onder onze soppende schoenen. Onderweg stopten we bij een klein eettentje waar we de lekkerste nasi goreng hebben gegeten. Smullen geblazen!

Ongerepte oostkust
Ben je op zoek naar een fijne kustplaats, maar mijd je het drukke Kuta en Sanur liever? Ga dan naar Candidasa. In dit kleine vissersdorpje aan de oostkust van Bali kom je nauwelijks toeristen tegen. Verwacht geen brede zandstranden, want de zee heeft de kust volledig verzwolgen. Klauter over rotsen en tel de krabbetjes die snel het water in schieten. Heb je wat langer de tijd? Neem dan een taxi en rijd langs smalle binnenwegen naar het waterpaleis in Tirtagangga. Wist je dat deze plek ooit bedolven was onder lava? Gerenoveerd en wel zie je daar niks meer van en is het staat inmiddels zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bali pagode

Blotevoeteneiland
Sluit je rondreis ontspannen af op Nusa Lembongan, een waar surfersparadijs met een laidback sfeer. Het eiland ligt op slechts een halfuur varen vanaf Sanur. Huur een scooter en toer over het eiland, ga op zoek naar verborgen baaitjes en stop zo nu en dan om van het uitzicht te genieten. Tip: neem je snorkel en duikbril mee! Het koraalrif voor de kust is vrijwel onaangetast en aan tropische vissen geen gebrek.

Ben jij op zoek naar een rondreis die net even iets anders is? Bovenstaande tips zijn samengesteld door de experts van Indonesië online, onderdeel van Riksja Travel. De Indonesië-specialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaring.