Twee weken Sri Lanka: het ideale rondje

Twee weken Sri Lanka: het ideale rondje

Sri Lanka is een niet al te groot eiland, het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en telt zo’n 20 miljoen inwoners. Het is daarom geen land waar je vele weken voor nodig hebt om alles te kunnen zien; wie zo’n twee weken de tijd heeft kan al een perfect rondje maken langs de highlights en een boel afwisseling verwachten.

Zijn twee weken Sri Lanka genoeg?

Wil je binnen twee weken Sri Lanka leren kennen? Het handigst en meest efficiënt is om rond te reizen per auto met chauffeur, die je veilig loodst over de weggetjes tussen de riksja’s, bonte vrachtwagens, busjes, koeien en soms een olifant.

Begin in relaxt Negombo

De kustplaats Negombo ligt redelijk dicht bij de internationale luchthaven van Sri Lanka en is daarom een goede startplaats van je rondreis. Wandel op je gemak naar het strand of geniet van de eerste zonnestralen op je ligbed aan het zwembad van je hotel. In de avond zaten wij bij ondergaande zon aan de kust en proefden we ons eerste currygerecht. Even lekker rustig inswingen.

Tempels in het noorden

Na een paar dagen relaxen is het tijd voor cultuur. In het noorden van Sri Lanka vind je verschillende oude tempelsteden die het bezoeken meer dan waard zijn. Na een paar uur rijden doemt de berg Sigiriya op, ook wel bekend als de ‘leeuwenrots’. In vroegere tijden was deze rots bedekt met honderden afbeeldingen van allerlei elegante vrouwen. Eenmaal boven gekomen zie je de ruïnes van eens een machtig paleis op een bijna onbereikbare en spectaculaire plek. Ook interessant is de stad Polonnaruwa, lange tijd de hoofdstad van Sri Lanka en er zijn dan ook veel overblijfselen uit deze tijd. Tijdens een citytour kun je de belangrijkste paleizen, badhuizen en tempels bekijken.

Sri Lanka monniken

De koele heuvels van Kandy

In het midden van het land ligt de stad Kandy, aan een meer in de heuvels waar het een beetje koeler is en waar de kolonialen graag vertoefden. Er zijn veel historische gebouwen met knusse witgeschilderde galerijen en bruine dakpannen. Aan het meer ligt de Temple of the Tooth, een van de heiligste plekken van Sri Lanka. Hier ligt de hoektand van Boeddha, die met veel respect wordt vereerd.

Sri Lanka streetvendor

Thee en trekking in het hart van Sri Lanka

Tijd voor wat activiteit! Na al die cultuur van de afgelopen dagen kun je nu je wandelschoenen aantrekken. In de heuvels tussen Kandy en Nuwara Eliya zijn theestruiken zover als je kunt kijken, met ertussen dames in gekleurde sari’s die zorgvuldig de theeblaadjes plukken. Je kunt de lokale boemeltrein pakken naar Ella en hier prachtige wandelingen maken. Neem bijvoorbeeld de klim naar Little Adam’s Peak, het kleine broertje van Adam’s Peak. Een stevige wandeling van ongeveer twee uur langs theevelden, fraaie treinbruggen en afgelegen dorpjes.

Sri Lanka hike uitzicht

Olifanten spotten in het wild

Buiten de flora is ook de fauna van Sri Lanka indrukwekkend. In het Yala National Park in het zuiden vind je langs kleine weggetjes kuddes wilde olifanten en herten die vrolijk rondspringen. Krokodillen liggen te gapen aan meertjes waar witte reigers veel te dicht bij lijken te staan. En slapen kun je hier doen in een safaritent van canvas, midden in de wildernis. Dichterbij de natuur konden we voor ons gevoel niet komen…

Sri Lanka Olifantenweeshuis

Ontspannen afsluiten aan de kust

Voordat je weer in het vliegtuig naar huis stapt, kun je aan de zuidkust van Sri Lanka nog even ultiem relaxen. Bijvoorbeeld in de levendige strandplaats Unawatuna, of aan het verlaten paradijsstrand van Tangalle. Hier is het prima vertoeven met wuivende palmen, goudkleurige zandstrand én helder blauw zeewater. Gelukkig is er ook een verkoelende zeebries, waardoor je niet al te puffend op je strandstoel hoeft te zitten.

Waar twee weken Sri Lanka?

Bovenstaand artikel is geschreven door Edith Huntink van Sri Lanka online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zelf het land verkennen? Bij Sri Lanka online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen Sri Lanka zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.