Vietnam in drie weken: het ideale rondje

Vietnam in drie weken: het ideale rondje

Vietnam is het land van kleurrijke bergvolkeren en groene rijstterrassen, van verscholen tempels en drijvende markten, maar ook van een beladen oorlogsverleden en van wolkenkrabbers in grote steden. Een land met veel diversiteit, dus. Sommige reizigers zijn een beetje overweldigd door de grootte van het land en de vele keuzes. Wil je Vietnam in drie weken ontdekken? Wij helpen jou op weg!

Ideaal rondje Vietnam in 3 weken

Vietnam is bijna tweeduizend kilometer lang en om alles te kunnen zien, heb je wel drie maanden de tijd nodig. Maar de gemiddelde Vietnamreis duurt maar een week of drie. We helpen je daarom op weg met ons favoriete rondje Vietnam in drie weken, langs de hoogtepunten én nog net wat verder.

Kleurrijk Hanoi en mystiek Halong Bay

Hanoi is de grootste stad van Noord- Vietnam, met doolhofstraatjes en oude stadswijken. Leuk om te doen: ga naar Hoan Kiem Lake, waar de Vietnamezen bij zonsopkomst aan verkwikkende ochtendgymnastiek en tai chi doen. Proef in Hanoi vooral ook wat specialiteiten van de Vietnamese keuken tijdens een foodsafari, van dim sum tot gestoomde slang (als je durft). Vanuit Hanoi kun je een tweedaagse boottocht maken naar Halong Bay, een baai vol wonderlijke karstbergen die recht uit zee rijzen. Onderweg meer je aan bij verschillende eilandjes en kun je per kajak de omgeving verkennen. Slapen doe je aan boord van een jonk, een traditionele Chinese houten zeilboot. Zo word je wakker in een baai waar je in alle stilte van de omgeving kunt genieten. (zie kopfoto)

Vietnam foodsafari

Kleurrijke bergstammen tussen de rijstvelden

Volgende stop op je drieweekse rondje: Sapa. Je komt er per nachttrein en vindt er verschillende bergstammen die nog traditionele kleding dragen, plus een boel groene rijstvelden, aangelegd in terrassen op verschillende hoogtes. Sapa leent zich goed voor een trekking, waarbij je in drie dagen zo’n vijfentwintig kilometer wandelt langs authentieke dorpen en een kijkje krijgt in het plattelandsleven. Onderweg kun je een nacht slapen in een homestay bij een Vietnamese familie, die je hartelijk ontvangt en je een lokale maaltijd voorschotelt.

Vietnam Sapa rijstvelden

Lampionnen en fietsen in Hoi An

Hoi An was in de zeventiende en achttiende eeuw een belangrijke handelspost. Deze historie zie je terug in het centrum, dat gemakkelijk te voet te verkennen is. Wandel over de Japanse brug en dwaal tussen oude handelshuizen en kleine musea. Ook vind je hier een boel kleermakers, die voor een prikje je favoriete kledingstuk namaken. Nog een feestjurkje nodig? Voor de prijs hoef je het hier niet te laten. Onze tip in Hoi An: huur een fiets en laat de verkeersdrukte achter je, op weg naar rijstvelden en moestuinen. Leer onderweg gekleurde stromatten weven en drink een kop thee bij een Vietnamese familie.

Vietnam kinderen

Tropische stop op Palmeneiland

Halverwege Vietnam vind je voor de kust ineens een tropisch eiland dat nog niet door massatoerisme is ontdekt. Hier tref je een paar bungalows aan, verscholen tussen kokosbomen, met muren van bamboe en daken van palmblad. Het eiland ligt in een beschermd natuurgebied, zowel boven als onder water. Wij huurden snorkels en stonden versteld van de exotisch gekleurde vissen. Voor de actievelingen zijn er ook kano’s en kajakken te huur. Peddel een rondje om het eiland en geniet van de mooie baaien.

Vietnam strand

Ho Chi Minh City en de Mekongdelta

Next stop: Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon. Deze stad is ondertussen uitgegroeid tot een wereldstad van formaat, met wolkenkrabbers en honderden brommertjes die over straat scheuren. Je vindt er verschillende musea die je meer leren over de bewogen geschiedenis van Vietnam, zoals het Reunification Palace en het indrukwekkende War Remnants museum. Breng ook vooral een bezoek aan de Cu Chi-tunnels, waar de Vietcong zich tijdens de Vietnamoorlog in de zestiger jaren had ingegraven om de Amerikanen te kunnen aanvallen. Tijd om op een wat leukere noot af te sluiten: ga naar de Mekongdelta. Dit stelsel van waterwegen is goed bereikbaar vanuit Ho Chi Minh City. Vaar rond met een bootje en zie het dagelijkse leven aan het water voorbij trekken: viskwekerijen, drijvende markten en dorpskinderen die naar school gaan. Gegarandeerd een kleurrijke afsluiter van je drieweekse Vietnamreis.

Vietnam Mekong Delta

Waar Vietnam in drie weken?

Bovenstaand artikel is geschreven door Edith Huntink van Vietnam online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zelf het land verkennen? Bij Vietnam online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen Vietnam goed en als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat voor je samen.